10 μύθοι σχετικά με την υγιεινή διατροφή

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Μύθος: Το μαύρο ψωμί είναι πιο διαιτητικό από το άσπρο.

Αλήθεια: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το άσπρο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης, στη μείωση της χοληστερόλης και δίνουν το αίσθημα του κορεσμού. Παρ’ όλα αυτά θερμιδικά τόσο το μαύρο όσο και το άσπρο ψωμί είναι σχεδόν ίδια. Συμβουλή: Διαβάστε την λίστα με τα συστατικά γιατί πολλές φορές ένα μαύρο ψωμί δεν είναι παρασκευασμένο μόνο με αλεύρι ολικής άλεσης.

Μύθος: Η σοκολάτα δεν επιτρέπετε.

Αλήθεια: Καταρχάς, η σοκολάτα περιέχει κάκαο που είναι πλούσιο σε φλαβανοειδή και έχει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν όμως στο κακάο προσθέσουμε, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς κ.ά. τότε αποδυναμώνουμε την θρεπτική αξία του κακάο. Έτσι, η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Αλλά και ένα σοκολατένιο γλυκό μέσα μέσα δεν έβλαψε ποτέ κανένα!

Μύθος: Τα λίπη πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Αλήθεια: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων. Η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της ‘κακής’ (LDL) χοληστερίνης στο αίμα και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντιθέτως, η κατανάλωση καλών λιπαρών τόσο μονοακόρεστων όσο και πολυακόρεστων αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας μειώνοντας το ποσοστό εμφάνισης διάφορων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών.


Μύθος: Η κατανάλωση αυγών αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα.

Αλήθεια: Το αυγό είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές. Περιλαμβάνει τα περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και D) που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Παρ’ όλα αυτά, η ενοχοποίησή του αυγού για αύξηση της χοληστερίνης έχει οδηγήσει αρκετούς στον αποκλεισμό ή τον σημαντικό περιορισμό τους. Σύμφωνα όμως, με νεότερες έρευνες η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ειδικά η χοληστερόλη του αυγού την επηρεάζει σε μικρό βαθμό. Αντίθετα, οι αυξημένη κατανάλωσγ κορεσμένου λίπους προερχόμενου από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Μύθος: Η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την λευκή.

Αλήθεια: Η ζάχαρη παράγεται κυρίως από ζαχαρότευτλα, αλλά και ζαχαροκάλαμα. Τα ζαχαρότευτλα, μετά από ειδική επεξεργασία, συμπιέζονται ώστε να εξαχθεί ο φυσικός χυμός τους. Ο χυμός αυτός βράζεται μέχρι να πήξει και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι κρύσταλλοι της ζάχαρης, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μια καστανή κολλώδη ουσία, τη μελάσα. Αντίθετα, η λευκή ζάχαρη υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία προκειμένου να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί καθαροί κρύσταλλοι. Τα δύο αυτά ήδη ζάχαρης περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά η μαύρη είναι πιο υγιεινή επιλογή γιατί έχει υποστεί την λιγότερη επεξεργασία.

Μύθος: Η στέβια είναι καλύτερη από τη ζάχαρη.

Αλήθεια: H γλυκαντική αυτή ουσία εξάγεται από το φυτό στέβια. Ενώ η στέβια να είναι φυτό, ορισμένες φορές η επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται προκειμένου να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ράφι του καταστήματος και τους σπιτιού σας, οι εταιρείες προσθέτουν πολλές επιπλέον ουσίες (πρόσθετα). Ακόμη, ορισμένα προϊόντα περιέχουν ερυθριτόλη, δεξτρόζη και ενισχυτικά γεύσης με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μίγμα γλυκαντικών υλών που περιέχει και στέβια και όχι καθαρή στέβια. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται την κατανάλωση προιόντων με γλυκαντικές ύλες όπως, ααψυκτικά, ζελέ κ.ά. γιατί συμφώνα με πρόσφατες έρευνες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.