Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με έρευνες δεν υστερούν διατροφικά σε σχέση με τα νωπά (δύο ή και περισσοτέρων ημερών) μετά τη συγκομιδή τους εφόσον οι διαδικασίες συγκομιδής, επεξεργασίας, ψύξης και συντήρησης υπό κατάψυξη έχουν ακολουθηθεί σωστά. Σημαντικό είναι να πούμε ότι η μέθοδος συσκευασίας των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών δεν απαιτεί τη χρήση συντηρητικών ή άλλων χημικών πρόσθετων. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συγκομιδή τους και τη γρήγορη μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας βυθίζονται σε βραστό νερό (90-95°C) ή εκτίθενται σε ατμό (2-4 λεπτά), ώστε να απενεργοποιηθούν τα ενδογενή ένζυμα, που ευθύνονται για την απώλεια της διατροφικής αξίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους (χρώμα, υφή, γεύση). Στη συνέχεια, με απενεργοποιημένα τα παραπάνω ένζυμα, καταψύχονται σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18° C, όπου και συντηρούνται πριν τελικά φθάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Τέλος, για να αποφευχθεί πιθανή αλλοίωση τους θα πρέπει τα φρούτα και τα λαχανικά να συντηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία.

Συμβουλές:

  1. Έχω πάντα στην κατάψυξη μου λαχανικά κατεψυγμένα όπως, μπρόκολο, καρότο, μπιζέλια, πολύχρωμες πιπεριές κ.ά. Έτσι, μπορώ ανά πάσα στιγμή να προσθέσω στο γεύμα μου λαχανικά π.χ. στην ομελέτα μου ή στη σάλτσα μακαρονιών μού.
  2. Δεν απουσιάζουν από στην κατάψυξη μου ούτε τα φρούτα όπως, φράουλες, μπανάνες και μούρα. Με αυτό τον τρόπο έχω φρούτα για να τα προσθέσω στα smoothies μου, στη βρώμη μου και τα δημητριακά μου.
  3. Ακόμη, όταν φτιάχνω κάποιο σος για κάποιο γλυκό όπως, panna cotta χρησιμοποιώ κατεψυγμένες φράουλες μιας και τα έτοιμα σος είναι πλούσια σε συντηρητικά και ζάχαρη ή ακόμη φτιάχνω σπιτική μαρμελάδα.
  4. Πολλές φορές και τόσο μάλλον αυτή την περίοδο καταψύχω μόνη μου τα λαχανικά (όπως μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πιπεριές, καρότο, μανιτάρια κ.ά.) και κάποια φρούτα (όπως φράουλες και μπανάνες). Επειδή θα τα καταναλώσω άμεσα τα καταψύχω χωρίς να τα μαγειυρέψω σε σύγκριση με τα έτοιμα κατεψυγμένα που πρέπει να περάσουν από τον ατμό.

Πρώτα πλένω τα λαχανικά με νερό και λευκό ξύδι, τα στεγνώνω πολύ καλά, τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα βάζω σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη.

Όσον αφορά τα μανιτάρια, αφαιρώ την φλούδα (δεν τα πλένω γιατί απορροφούν νερό), τα κόβω σε φέτες και τα βάζω σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη.

Από την άλλη τα φρούτα όπως φράουλες τις πλένω με νερό και λίγο λεμόνι, τις στεγνώνω καλά, τις κόβω σε φέτες, τις βάζω σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη.