Αναρόπιτα Τυλιχτή

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ημερ. : Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 02:00

 

Υλικά:
 
  • 3 φύλλα Ζύμη Κουρού Χρυσή Ζύμη
  • 700 γρ . φρέσκια Αναρή (Ταλάρι) Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι Καρύδια (θρυμματισμένα )
  • 1 κουταλάκι Κανέλα
  • 1 κουταλιά Ανθόνερο
  • 1 φακελάκι Βανίλια

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. Ζάχαρη
  • 500 γρ. Νερό
  • Λίγα Γαρύφαλλα

 

Eκτέλεση:
 

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρόλι βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού το σιρόπι, προσθέτετε τα γαρίφαλα και δεν ανακατεύετε ξανά. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 3 λεπτά . Μόλις είναι έτοιμο, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη.

Για την Αναρόπιτα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την αναρή, τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το ανθόνερο και τη βανίλια. Ανακατεύετε πολύ καλά.

Περνάτε τα φύλλα κουρού (αφού τα ξεπαγώσετε πρώτα ) και τα απλώνετε σε ένα ελαφρά αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Με τη βοήθεια ενός πλαστή, τα ανοίγετε ελαφρώς.

Μετά παίρνετε το μείγμα αναρής και με ένα κουτάλι βάζετε τη γέμιση οριζόντια πάνω στο φύλλο.

Ξεκινάτε να το τυλίγετε μέχρι το τέλος, κάνοντας ένα μεγάλο μπαστούνι . Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί, με διάμετρο 26 εκ, μεταφέρετε μέσα τα μπαστουνάκια, τυλίγοντας τα κυκλικά.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

Τέλος τη βγάζετε από τον φούρνο και ρίχνετε το κρύο σιρόπι πάνω στη ζεστή πίτα.