Ετοιμασία βρεφικών τροφών. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να του μαγειρεύεται σωστά και έξυπνα.

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Όταν αρχίσει η εισαγωγή στερεάς τροφής στο διατροφολόγιο του βρέφους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και κατά τη γνώμη μου να ακολουθούμε τη γραμμή που μας δίνει ο παιδίατρος μας, χωρίς να παρασυρόμαστε από φίλες, αναρτήσεις σε blog, αλλά και την τηλεόραση. Να θυμάστε πάντα διαβάζουμε την ιδιότητα του αρθρογράφου. Όσον αφορά την ετοιμασία των βρεφικών τροφών θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής για αποφυγή μικροβιακών μολύνσεων. Συγκεκριμένα, ο κακός χειρισμός τροφίμων (για παράδειγμα, ποτέ δεν αφήνουμε τρόφιμα π.χ. κοτόπουλο ή ψάρι να ξεπαγώσουν έξω από το ψυγείο), η κακή προετοιμασία (έχουμε σωστά εργαλεία π.χ. άλλο ξύλο κοπής για το κρέας και άλλο για φρούτα) αλλά και η συντήρηση (δεν καταναλώνουμε φαγητό που απέμεινε) μπορεί να οδηγήσει σε επιμολύνσεις και σε ανάπτυξη μικροοργανισμών, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

 

Επιλογή των συστατικών 

 1. Να επιλέγετε τρόφιμα από την υπεραγορά ή όποιο άλλο μαγαζί εμπιστεύεστε. Να διαλέγετε πάντα φρέσκα και μην χρησιμοποιήστε κονσερβοποιημένα τρόφιμα γιατί περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα.
 2. Μάθετε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες τροφίμων.
 3. Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως.
 4. Να αποφεύγετε την αγορά συσκευασμένων προϊόντων που δεν αναγράφουν επαρκή στοιχεία για το περιεχόμενό τους.

Προετοιμασία βρεφικών τροφίμων

 1. Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας, αλλά και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των γευμάτων.
 2. Έχετε ξεχωριστά ξύλα κοπής για τα πουλερικά, κρέας, ψάρια και για τα υπόλοιπα τρόφιμα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.
 3. Πλένετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καλά με καθαρό τρεχούμενο νερό .
 4. Η διατήρηση των ωμών κρεάτων, ψαριών, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στο τελευταίο ράφι του ψυγείου αμέσως μετά την αγορά .
 5. Μαγειρεύουμε τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας  και τα ψάρια προσεκτικά για να σκοτωθούν τα βακτήρια που πιθανόν υπάρχουν σε αυτό.

Αποθήκευση και αναθέρμανση βρεφικών τροφών

 1. Δεν αποθηκεύουμε το φαγητό που απομένει στο πιάτο του μωρού .
 2. Δεν αφήνουμε το φαγητό πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις κρυώσει το φαγητό το βάζουμε στο ψυγείο, αλλά καταναλώνετε άμεσα.
 3. Τα τρόφιμα υψηλής επικινδυνότητας όπως κρέας, ψάρι, αυγά, πουλερικά, απαγορεύεται η αποθήκευσή τους στο ψυγείο για περισσότερο από μια μέρα.
 4. Δεν πρέπει ποτέ η απόψυξη τροφών να γίνεται αφήνοντας τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου ή σε στάσιμο νερό.
 5. Αν θα αποθηκεύσετε παιδική τροφή χρησιμοποιείται ετικέτες και να αναγράφετε  την ημερομηνία παρασκευής και αν θα καταψύξετε παιδικές τροφές, όχι πέραν του ενός μήνος.