Βιολογικά προϊόντα

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή η βιολογική καλλιέργεια βασίζεται σε συγκεκριμένες αρκετά αυστηρές προδιαγραφές, όπως ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία βιολογικών προϊόντων. Εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών.

Τα βιολογικά προϊόντα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες τα:

  1. Γεωργικά προϊόντα (όπως για παράδειγμα, φρούτα, λαχανικά, μέλι, βαμβάκι).
  2. Ζωικά προϊόντα (όπως για παράδειγμα, αβγά, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας)
  3. Μεταποιημένα προϊόντα (κυρίως τρόφιμα όπως ψωμί, τυρί, έλαια κ.ά.).

Στόχος της βιολογικής γεωργικής καλλιέργειας είναι η διατήρηση της ακεραιότητας τόσο του εδάφους όσο και του νερού καθώς επίσης, και την αποφυγή ρύπανσης τους. Συγκεκριμένα, οι αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, δε χρησιμοποιούν συμβατικές μεθόδους για τη λίπανση ή τον έλεγχο των ζιζανίων και των ασθενειών των ζώων. Όσον τα μεταποιημένα προϊόντα, θα πρέπει κατά την παραγωγική του διαδικασία να χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένα βιολογικές πρώτες ύλες και επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία πρόσθετα έτσι ώστε να χαρακτηριστεί το προϊόν βιολογικό. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα συμβατικό προϊόν περιέχει ως πρώτη ύλη κάποιο βιολογικό συστατικό, θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται στη ετικέτα του προϊόντος το ποσοστό του συστατικού αυτού και σε καμία περίπτωση αυτό το προϊόν δε θα μπορεί να ονομαστεί στο σύνολό του βιολογικό. Επιπλέον, θα πρέπει ο καταναλωτής πριν αγοράσει ένα βιολογικό προϊόν θα πρέπει να αναζητήσει το σήμα πιστοποίησης. Τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα αναγράφουν στη συσκευασία ειδική σήμανση, όπως το ευρωπαϊκό σήμα βιολογικής γεωργίας

Γιατί όμως να προτιμήσω να αγοράσω βιολογικά προϊόντα; Καταρχάς, έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες οι οποίες οι περισσότερες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα έχουν σχεδόν όμοια θρεπτική αξία. Παρ’ όλα αυτά μερικές έρευνες υπογραμμίζουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πλούσια σε διάφορες ουσίες ωφέλιμες για τον οργανισμό μας όπως πολυφαινόλες. Ένα άλλο σχόλιο των καταναλωτών είναι ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν πιο πλούσια γεύση. Η αποφυγή χρήσης χημικών όπως, παρασιτοκτόνα κάνει τα βιολογικά πιο φιλικά προς τους καταναλωτές. Επίσης, υπάρχουν καταναλωτές προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα γιατί οι φάρμες που παράγουν βιολογικά τρόφιμα είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Τέλος, η ασφάλεια των βιολογικών προϊόντων είναι υπό-μελέτη μιας και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία (για παράδειγμα, μικροβιακοί κίνδυνοι) έτσι ώστε να επιβεβαιώνουν ότι μέθοδοι παραγωγής των προϊόντων είναι εκατό τις εκατό ασφαλής για τον καταναλωτή.

Οι αυξημένες τιμές των βιολογικών προϊόντων και οι έλλειψη επιστημονικών δεδομένων όσον αφορά την θρεπτικότητα τους οδηγεί́ το κοινό́ σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Επομένως, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες έτσι ώστε οι καταναλωτές να εμπιστευτούν τα βιολογικά τρόφιμα και επομένως να αυξηθεί́ η ζήτηση τους.