Συμβουλές για μια άριστη σχολική χρονιά

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

 1. Ξεκινήστε την μέρα με ένα καλό πρωινό για ενέργεια και συγκέντρωση.

Ιδέες για πρωινό:

Α) Δημητριακά (προσοχή στα συστατικά και την πρόσθετη ζάχαρη), μια μερίδα φρούτο και γάλα.

Β) Ψωμί με κίτρινο τυρί και λαχανικά της αρεσκείας του παιδιού.

Γ) Τοστ με ένα βραστό αυγό και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό.

 1. Στα διαλείμματα είναι απαραίτητο να εφοδιάσω και πάλι με ‘καύσιμα’ τον οργανισμό μου.

Α) Σπιτικό κέικ φρούτο.

Β) Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί κρέμα και λαχανικά.

Γ) Φρούτα εποχής με λίγους κηρούς καρπούς.

* Σημαντικό να έχουν πάντα μαζί τους άφθονο νερό.

 1. Εξηγούμε στα παιδιά ότι πολλές φορές θα τους κερνούν με γλυκά και διάφορα άλλα σνακ αλλά θα ήταν καλύτερα να μην καταναλώνουν όλες αυτές τις λιχουδιές καθημερινά.
 2. Στο σπίτι είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα όσπρια και ψάρι, να προτιμάτε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και να συνοδεύουν τα γεύματα τους με λαχανικά (στον ατμό ή στην σχάρα ή πουρέ). Σημαντικό να ζητήσετε την γνώμη τους πριν μαγειρέψετε κάτι.
 3. Εντάξτε στο πρόγραμμα τους ένα είδος άσκησης. Κάντε την έρευνα μαζί τους πριν καταλήξετε. Μπορείτε να δείτε εικόνες, βίντεο ή ακόμη και να επισκεφτείτε τον προπονητή ή την δασκάλα έτσι ώστε το παιδί να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.
 4. Να κάνει μικρά και συχνά διαλείμματα από το διάβασμα και πάντα να έχει δίπλα του υγιεινά σνακ.
 5. Ποτέ δεν απαγορεύουμε κάποιο τρόφιμο ούτε το ενοχοποιούμε. Θα πρέπει να επεξηγούμε για παράδειγμα γιατί να αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση αλμυρών (π.χ. πατατάκια) και γλυκών (π.χ. σοκολάτες) σνακ.
 6. Αποφεύγεται τη χρήση κάποιου τροφίμου ως επιβράβευση. Για παράδειγμα, διάβασε ή τακτοποιείσαι το δωμάτιο σου και θα πάρεις σοκολάτα.
 7. Πηγαίνετε μαζί στην υπεραγορά. Εξερευνήστε την φρουταρία, το κρεοπωλείο, την ψαραγορά και το φούρνο. Έτσι, τα παιδιά θα γνωρίσουν νέα τρόφιμα και θα θέλουν σίγουρα να δοκιμάσουν κάτι νέο.
 8. Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο και φυτέψτε μυρωδικά και βότανα. Αναθέστε τους καθήκοντα για παράδειγμα, τσάπισμα και πότισμα.
 9. Μπείτε μαζί στην κουζίνα. Αφήστε τα να αναλάβουν καθήκοντα και να πάρουν πρωτοβουλίες για την παρασκευή κάποιου γεύματος.
 10. Να θυμάστε είστε καθρέφτης επομένως, πρώτοι εσείς θα πρέπει να ακολουθάτε ένα σωστό τρόπο ζωής έτσι ώστε να εμπνεύσετε και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας.

Καλή σχολική χρονιά!!!