Καφές και Υγεία

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Ο καφές παγκοσμίως είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα και ιδικά στην χώρα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι καθημερινότητάς μας. Ο καφές συνοδεύει το πρωινό μας, είναι η παρέα μας στην δουλεία και στις συζητήσεις με φίλους, είναι η παρηγοριά μας στα δύσκολα ή συντροφιά μας στα ξενύχτια! Η συνιστάμενη ημερήσια ποσότητα καφέ για ένα ενήλικα ισοδυναμεί με περίπου 3-4 φλιτζάνια (περίπου 350mg) καφέ χωρίς όμως την προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας ή σιρόπι ή κρέμα γιατί πρώτον, αποδυναμώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και δεύτερον, προσθέτουν επιπλέον 'αχρείαστες' θερμίδες. Καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι οι 3 καλύτεροι τύποι καφέδων είναι ο φίλτρου (με διηθητικό χαρτί), ο εσπρέσο και ο ελληνικός διότι καταναλώνουμε το απόσταγμα. 

Πίνακας: Ροφήματα και περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη (mg)

Πηγή: USDA Nutrient Database

Ρόφημα                                                                        Καφεΐνη (mg)

Καφές φίλτρου (200ml)                                                   145

Freddo Cappuccino/ Freddo Espresso (200ml)               120

Ελληνικός διπλός (140ml)                                              115

Στιγμιαίος ζεστός (200ml)                                               110

Φραπέ (200ml)                                                              106

Cappuccino (150ml)/ Espresso (30ml)                            60

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καφέ

  1. Η καφεΐνη δεσμεύει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, ο οποίος οδηγεί σε διεγερτικό αποτέλεσμα. Αυτό βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  2. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους στο σώμα και να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό.
  3. Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης και να απελευθερώσει λιπαρά οξέα από τους λιπώδεις ιστούς. Επίσης, οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στη φυσική απόδοση.
  4. Ο καφές περιέχει αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη.
  5. Αρκετές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη τύπου ΙΙ.
  6. Όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία της άνοιας παγκοσμίως.
  7. Όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο να πάρουν τη νόσο του Πάρκινσον, τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή.
  8. Ο καφές φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.
  9. Ο καρκίνος του ήπατος και του παχέος εντέρου είναι η 3η και η 4η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο και από τους δύο.
  10. Ο καφές μπορεί να προκαλέσει ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όσοι καταναλώνουν καφέ δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.