Φρούτα και λαχανικά κάθε εποχής

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Σύκο

 

Γενικές πληροφορίες 
1. Η συκιά είναι ένα από τα παλαιότερα δέντρα στον κόσμο, υπάρχουν και καταγραφές ακόμη και στη Βίβλο.
2. Υπάρχουν πολλαπλές διαφορετικές ποικιλίες συκιάς, εκ των οποίων όλες ποικίλλουν ευρέως στο χρώμα και την υφή.
3. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα κυρίως προς το τέλος του καλοκαιριού. Παρ’ όλα αυτά, τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο.

 

Τα οφέλη του 
1. Είναι μια πλούσια πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, Β, C και αντιοξειδωτικών.
2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προσδίδουν το αίσθημα του κορεσμού και μπορεί να μειώσουν το αίσθημα της πείνας και των λιγούρων. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
3. Είναι ένα φρούτο που περιέχει φυσικά προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.
4. Είναι μια αρκετά καλή πηγή ασβεστίου και μια εξαιρετική πηγή καλίου. Το κάλιο συμμετέχει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
5. Οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).

Χρήσιμες συμβουλές 
1. Η σεζόν για κατανάλωση είναι μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με το χρονοδιάγραμμα να εξαρτάται από την ποικιλία.
2. Το μάζεμα πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν το φρούτο είναι ώριμο χωρίς να είναι υπερώριμο.
3. Κατά την επιλογή, επιλέξτε αυτά που έχουν πλούσιο, βαθύ χρώμα και η φλούδα να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία (χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί), να μην έχουν ανοίξει καθόλου και να είναι τρυφερό, χωρίς να παραείναι μαλακό. Μυριστείτε το σύκο προτού το αγοράσετε.
4. Δεν ωριμάζουν άλλο εάν έχουν κοπεί και δεν διατηρούνται πάνω από λίγες ημέρες στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου σε πλαστική σακούλα.
5.Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή ακόμα και να προστεθούν σε πιάτα όπως οι σαλάτες ή ορισμένα κρέατα για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Ακόμη, συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού, έτσι μπορούν να αντικαταστήσουν γλυκά πλούσια σε άχαρα και “κακά” λιπαρά.